Ο κόσμος της Έμιλυ Γκρέκο

Η Έμιλυ Γκρέκο είναι μια μυθοπλαστική ύπαρξη που έρχεται να μας συνοδεύσει στα οδοιπορικά αναζήτησης υπαρξιακής ταυτότητας.

Zει σε τόσα μέρη, απλά γιατί είναι ένας οδοιπόρος και μάλιστα σε καιρούς παγκοσμιοποίησης. Έτσι της έτυχε ή έτσι την δημιούργησαν τα μυθιστορήματα που περιγράφουν τις περιπέτειές της. Αν και βέβαια, αυτό που φιλοδοξεί, ο διακαής πόθος και η αιτία της ύπαρξής της, είναι να έρθει και να θρονιαστεί στις καρδιές μας.

Γιατί όντως, αν και η Έμιλυ Γκρέκο οδοιπορεί σε μέρη διαφορετικά, μερικές φορές εξωτικά, και σε καιρούς εξαιρετικούς, σίγουρα οι ιστορίες της κάπου θα μας θυμίσουν τις δικές μας. Αυτό που την κάνει ίσως μοναδική είναι η μανία της να παίζει τον Μινχάουζεν. Μ’ ένα μαγικό ραβδί φτιάχνει την ιστορία και μπαίνει μέσα, γιατί η ζωή είναι ένα θαύμα και η Έμιλυ Γκρέκο την ζει έτσι: με θαυμασμό και δέος.

Σαν ένας σύγχρονος θηλυκός Οδυσσέας μας θέλγει με τις περιπέτειές της και μας βάζει στον πειρασμό να τις ζήσουμε νοερά μαζί της, σαλπάροντας για τον Μεγάλο Νότο και σίγουρα, για τα νησιά με τους κρυμμένους «θησαυρούς». Ναι, για την Έμιλυ Γκρέκο υπάρχει ένας τόπος εργαστήρι, μια καταλυτική γη, τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου – Cabo Verde islands.